Monday 30 March 2009
Either for love or money – there’s no in between
Yolanda Cuomo har ett företag med två anställda. Dom gör flera tidningar och många böcker. Yolanda osar entusiasm över sina uppdrag. Hon försöker alltid att utöka briefen och komma tillbaka med något mycket mer än vad som var tänkt från början.
I Yolandas studio hänger flera citat på väggarna, bl.a det här ovan. Vi hade hört om citatet i en radio intervju och eftersom vi snor skamlöst tryckte vi upp det på våra nya visitkort (fast satt i dingbats). Yolanda i sin tur har tagit citatet från Sylvia Plath.
Yolanda Cuomo arbetade tillsammans med Ruth Ansel inför nylanseringen av Vanity Fair. Båda är upplärda av Marvin Israel som dom betraktar som mentor. Yolanda är mycket yngre än Ruth och ser sig därför som lärling till henne också. “Jag fick mitt första jobb eftersom jag ljög och sa att jag behärskade både repro och sättning” berättar kvinnan som verkar göra vad som faller henne in. “Marvin tog sig an mig även om jag inte kunde någonting, han var nöjd eftersom han inte behövde unlearn me.” Två män har nämnts gång på gång under den här intervjuveckan och de verkar ha varit enormt viktiga för den första generationen kvinnliga art directors. Den ena är Richard Avedon, den andra Marvin Israel.
Vi frågar om hon själv har haft yngre formgivare som hon lärt upp och hon berättar att hon lärde upp den första assistenten och att den första assistenten sen lärde upp den nya assistenten osv. “Vi har alltid varit kvinnor här, vi tänker ofta att vi vill ta in en kille men det har aldrig fungerat. Dom klarar inte av att jobba lika hårt.”
Yolanda berättar att hon också prövat att vara anställd på byrå men inte gillade det alls. Efter sex månader slutade hon med orden: I hate this. And I hate you.
Sen visar Yolanda ett program hon gjort för koreografen Twyla Tharp. “Det var Twyla själv som bestämde formen genom att koreografera formgivaren i photoshop: Copy-Paste! Copy-Paste! Copy-Paste! Stop. Copy-paste!
Vi lämnar Yolanda Cuomos studio och kastar oss in i en taxi till flygplatsen.

Posted by: 02:21 1 comment

Categories: Marvin Israel, Richard Avedon, Ruth Ansel, Vanity Fair, Yolanda Cuomo

Comments

 • Anonymous says:

  Vad tycker ni om IKEAs förändring av typsnitt? Verdana? Vore kul att få höra.

  Tove

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *


  *

  NEWSLETTER

  ARCHIVE

  CATEGORIES


  TAGS