Monday 21 June 2010
Det handlar om god smak


Vi längtar efter att göra boken om Tomoko Miho. Vi längtar, eftersom vi vill visa er och hela världen vilka fantastiska arbeten hon har gjort. För att det är så fruktansvärt snyggt och för att varken ni eller någon annan har sett det. För att om ni, liksom vi, är formgivare är det här pornografi (oj nu får vår blogg många sökträffar, sorry folks not your kind – mest tanter här). Det märkliga är att det dessutom ser så lätt ut att göra bra saker. Att det egentligen handlar om att finna ett fokus i sitt arbete. Och att arbeta med rytm, komposition och materalitet. Speciellt materialiteten är slående i alla Tomokos arbeten och vi känner att det kommer att vara svårt att ge dom rättvisa på bild. Helst skulle vi vilja göra en utställning. Tomoko äldsta bror var arkitekt och hon säger att hon finner mycket inspiration från arkitektur. Men helst vill hon inte prata om sina arbeten överhuvudtaget. Vi känner att det inte gör någonting för hennes formgivning talar för sig själv.

Trots sin nedtonade person har Tomokos arbeten en sån självklarhet att vi finner det det svårt att tro att någon uppdragsgivare någonsin har bett henne att dra upp typografin lite större. Hon får oss att förstå hur viktigt det är att aldrig kompromissa med sin estetik då varje kompromiss kommer att göra dina arbeten sämre.
I vissa stunder känns det här projektet tungt för det går inte att blunda inför att världen är orättvis. Tomoko Mihos namn borde stå i inpräntat bredvid Paul Rands i varenda designbok och att hon inte ingår är en skam för hela vår bransch.
Ofta när kvinnofrågan berörs handlar det om vad kvinnor själva måste tänka på för att lyckas; de måste ta för sig, ta betalt, ta stryk, vara smidiga, inkännande, städa mindre och nätverka mer och vi undrar om det inte kunde räcka att bara vara väldigt bra på sitt jobb? Design kan inte bli så mycket bättre än såhär – så vad är det då som inte räcker till?
”Vad utmärker en bra formgivare?” undrar vi. Tomoko rycker på axlarna. ”Men någonting måste det vara?” tjatar vi. Hon är tyst en stund igen innan hon svarar ”God smak.”

Posted by: 03:30

Categories: Tomoko Miho

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

NEWSLETTER

ARCHIVE

CATEGORIES


TAGS