Sunday 12 June 2011
Det politiska toppskiktet

Abuse of power comes as no surprise, Jenny Holzer.
Förra året pratades det om det i Stockholm, nu pratas det om det i Paris och i New York. Time Magazine skrev för några veckor sedan apropå Dominique Strauss-Kahn, en artikel på temat What is it about power that makes men crazy? USA har haft sina politiska sexskandaler, från Thomas Jeffersson till John F Kennedy, Senator John Ensign, Eliot Spitzer, Arnold Schwarznegger, Bill Clinton och precis just nu på alla nyhetskanaler, mannen med namnet det är så tacksamt att skoja om, Anthony Weiner. Intressant i sammanhanget är att notera vilka politiker som fått offentligt stöd av sina fruar. Här är en lista kvinnor som står bakom sina män (7) och en artikel om män som står bakom sina kvinnor (1).
I Frankrike har det som i andra länder ses som sexism setts som en del av det naturliga spelet mellan män och kvinnor, även på arbetsplatser, men nu har en ny rörelse vaknat. ”Vi vet inte vad som hände i New York den 14 maj men vi vet vad som hänt i Frankrike den senaste veckan”. Minst 25 000 kvinnor har skrivit på ett upprop som heter Ils se lâchent, les femmes trinquent (på svenska ungefär Män slarvar, kvinnor får lida och på amerikanska översatt till det lite svängigare Men play, women pay), och kampanjer som Osez le féminisme, websitcomserien Paroles de femmes la websérie har startats.
Den franska sociologen Francoise Gaspard säger att detta är något helt nytt och att folk pratar offentligt om saker som hade varit otänkbara för några år sedan. Hon tror att rörelsen leds av unga kvinnor som uppfostrats till att tro att jämlikhet existerar men som blivit arga och besvikna när de upptäckt att verkligheten inte motsvarar deras förväntningar.

Posted by: 01:11

Categories: Politik

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

NEWSLETTER

ARCHIVE

CATEGORIES


TAGS