Wednesday 15 June 2011
Those were the days


Bea Feitler har beskrivits som en rule-breaker, en ball-breaker, en bad girl, en självsäker kreatör som följde sitt eget huvud och inte tog direktiv av någon. En högljudd brasilianska vars skramlande armband hördes på långt håll och som ändrade layouter efter att dom hade godkänts av högsta instans men ändå inte fick sparken. Den typen av rebelliska kvinnor är ovanliga. När vi började söka information om Bea Feitler och läst och hört beskrivningarna ovan, tittade vi på varandra och sa i en mun ”Hon måste vara gay.” ”Hon måste gått på droger.” Som vanligt hade vi rätt båda två.

I Diane Arbus biografi av Patricia Bosworth finns flera partier som handlar om Bea Feitler och Ruth Ansel. Speciellt beskrivs de vilda fester som Bea hade i sin lägenhet uppe på West 56th Street. ”The parties lasted late and there was a baccanal feel to them. Plenty of wine and drugs and thumping disco music” En annan gäst minns ”A lot of the guests were polymorphous perverse.”
När vi bett Ruth berätta om hur hennes och Beas relation var har hon sagt att de levde olika liv och inte visste mycket om varandra privat. Ruth drar sig till minnes att Bea under flera år bodde tillsammans med en vacker brasilianska som hon med ett leende presenterade som: ”My roommate.” Utan att Ruth förstod ett dugg.
Bilden ovan: Bea Feitler och Ruth Ansel på en Halloweenfest hos Ruth. Foto av Diane Arbus, tidigt 60-tal.

Posted by: 13:48

Categories: Bea Feitler, Diane Arbus, Fotografi, Ruth Ansel

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

NEWSLETTER

ARCHIVE

CATEGORIES


TAGS