Saturday 15 September 2012
Tidningskrönikan

I veckan har vi gjort en intressant iakttagelse på Presstop – skynda dit förresten, hela veckan ut kan man köpa 3 tidningar för 2 och 6 tidningar för 4 – så gott som alla internationella affärstidningar hade en kvinna på omslaget. Vi började möblera om bland omslagen i butiken för att visa er allihop men vi fick ge upp när vi hittade för många. Här är ett smakprov.

Vi öppnar The Spectator, som ser ut så här:

Huvudartikeln heter The great pay shift och är skriven av Liza Mundy, författare till boken The Richer Sex – en bok som undersöker ett förmodat maktskifte i USA. I denna artikel undersöker hon samma sak, men i Storbritannien. Hon berättar om hur Boris Johnson för fem år sa: ”Far more women than men are now receiving what is, in theory, an elite academic education. It’s a stunning fact, the biggest social revolution of our lifetime. (…) the entire management structure of Britain will have been transformed and feminized … The thing is huge, and it’s happening at every level, and no one seems to be thinking about the consequences.”

Liza Mundy skriver om hur högutbildade kvinnor också blir de som tjänar pengarna och vilka maktkonsekvenser det får, både privat och politiskt. ” The female breadwinning (…) it’s here to stay and will alter the way women date, mate, marry, plan, cook, clean, entertain, talk, retire, have sex, raise children and feel happy (or fail to do so).” Och sen går Mundy igenom varför och på vilka sätt hon menar att en ändrad ekonomisk maktbalans påverkar samhället.

Mundys artikel får oss att tänka på senaste numret av feministtidningen Esquire och Stephen Marches A Thousand Words-artikel The contempt of women – The rise of men. And the whining of girls. Egentligen handlar den ungefär om samma sak, men sett från perspektivet hos den som blivit omsprungen. Han pratar om mansbilden i Girls och om de menande skratt Michelle Obama får när hon säger om sin make att han är ”just a man”, men framför allt baseras artikeln på boken The End of Men and the Rise of Women av Hanna Rosin. Hennes analys är att kvinnor har hälften av alla jobb i USA och att det var män som drabbades av 2/3 av alla uppsägningar i the recession, kvinnor står nu för 60% av alla högre examina, och 44% av alla affärsexamina.

Den andra feminstrelaterade artikeln i The Spectator är skriven av en besviken Rod Liddle, som också ville bli bjuden på Naomi Wolffs relasefest för boken Vagina, där hon lät gästerna göra vaginor av pastadeg. Här berättar författaren själv hur det slutade.

Sådärja, nu har vi tipsat om tre pris- och läsvärda tidningar, här är tips på tre till: Intelligent Life, New York Magazine (sexspecial) och Port. Så spendera era breadwinning löner nu.

Posted by: 15:19

Categories: Magazines

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

NEWSLETTER

ARCHIVE

CATEGORIES


TAGS