Friday 27 March 2009
Hemma hos Ruth Ansel


När vi kommer har Ruth gjort i ordning en liten lunchbuffé; croissanter, en röra av rökt fisk, goda ostar och små äpplen. Tyvärr är det svårt att äta när man är kär. På väggarna hänger dom där bilderna man sett i alla böcker med personliga hälsningar till Ruth. I bokhyllorna finns hyllmeter med böcker och magasin med bokmärken i. Hennes dator är på och det plingar oavbrutet i mailboxen. Ruth är välformulerad trots att vi läst i intervjuer att hon själv tycker det motsatta. Det är omöjligt att förstå att hon är över 70 år. Det känns som att vi samtalar med någon vi redan känner och vi glömmer vår usla engelska för en stund.
Vi frågar om det har funnits något hon tagit till sig redan tidigt i sin yrkesbana och som hon fortfarande bär med sig? Ruth berättar att en viktig sak hon lärde sig genom att arbeta tillsammans med mästare som Diana Vreeland, Richard Avedon, Marvin Israel och Bea Feitler var att hårt arbete är lika viktigt – eller viktigare – än talang. Dom här människorna arbetade konstant. Du måste ta 100 bilder för att få 10 som är bra. Hon sa att den insikten gjorde henne lättad för hon hade aldrig betraktat sig själv som särskilt talangfull, snarare medioker och lite lat.
Vi frågar om det är viktigt att ha auktoritet för att få igenom sina ideér? “Nej, allting handlar om att förföra” svarar Ruth. “Alla dom människor jag arbetade med var incredibly seductive.Varje gång Richard Avedon skulle upp till redaktionen klädde han sig i slips, charmade alla och fick sen precis som han ville. “En annan sak Dick lärde mig var att aldrig vara för innovativ. Folk säger alltid att dom vill ha något nytt, något dom aldrig sett tidigare men det är inte sant! Han sa till mig att du kan bara ta saker vidare små steg i taget. Det är det dom egentligen menar.”
När vi frågar Ruth varför hon tror att det finns så få kvinnor i branschen säger hon att hon inte har något bra svar. Själv hade hon tänkt att hon skulle gifta sig och skaffa barn. “Jag gifte mig två gånger men det visade sig att jag inte var så vidare bra på just det.”

Posted by: 22:34

Categories: Bea Feitler, Marvin Israel, Richard Avedon, Ruth Ansel

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

NEWSLETTER

ARCHIVE

CATEGORIES


TAGS